foto: Wielercafes.nl

Op bezoek bij: De Wielerklassiekers

Laatste update: 27 november 2023, 15:15 uur
Laatste update: 27 november 2023, 15:15 uur
Door: Ambassadeur Nienke
Ambassadeur van Wielercafes.nl

Dinsdagavond waren we aanwezig bij de jubileumeditie van De Wielerklassiekers in het Lux te Nijmegen. De avond werd geopend met het krantenartikel in De Gelderlander, want terwijl de online versie de juiste weergave toonde, was er in de papieren krant iets mis gegaan. Doordat er twee artikelen per ongeluk zijn samengevoegd in de regionale krant kreeg de foto van de heren uit de organisatie de toevallig kop ‘Sinds kort heb ik zelfs een nieuw vriendje’. De misstap wordt op groot scherm getoond, waar de organisatoren inmiddels gelukkig samen met de auteur smakelijk om kunnen lachen.

Voor deze avond werd gekozen voor thema ploegleiders. Oud-wielrenner Bart Voskamp fungeerde deze avond als gastheer en vroeg Koos Moerenhout, Lars Boom en Tristan Hoffman het hemd van het lijf. Zodra hij het woord nam zette hij direct de toon met zijn uitspraak ‘Ploegleiders zijn eigenlijk gewoon de chauffeurs van de mechaniekers‘. Het trio van ploegleiders tegenover hem leek hiermee direct op scherp gezet te zijn gezet.

Ploegleiders zijn de chauffeurs van de mechaniekers

Bart Voskamp

Gedurende dit pop-up wielercafé werden we heen en weer geslingerd tussen verleden en heden. Bart Voskamp en Tristan Hoffman vertelden verhalen uit hun tijd waarbij je in de kopgroep soms moest kiezen tussen winnen of geld verdienen. Lars Boom vertelde op zijn beurt vol enthousiasme over hoe Demi Vollering en Lotte Kopecky dit jaar samen uitvochten wie Strade Bianchi 2023 won. Bondscoach Koos Moerenhout sprak over de evolutie van de Nederlandse selectie en de overwinning van Mathieu van der Poel op het WK in Edinburgh.

Tussen alle verhalen van de ploegleiders door droeg Frank Heinen -o.a. bekend van de podcast ‘De Rode Lantaarn’- een anekdote voor over het bijzondere moment dat hij Koos Moerenhout ontmoette. Dit was tijdens de opnames van een videoclip van The Gasoline Brothers waarbij Heinen, Moerenhout en een onbekende vrouw het tegen elkaar op namen op een stuk langs het kanaal. Frank Heinen neemt de aanwezige bezoekers in Nijmegen mee in zijn verhaal over het stuk asfalt van een kilometer lang. Maar liefst vijftien keer moeten ze heen en weer moest rijden. Deze clip zou fraai in beeld brengen dat Koos Moerenhout deze strijd uiteindelijk verliest. Na afloop van de opnames verzuchtte Koos zich met de woorden: “Dus nu verlies ik van een vrouw en een man met een baard?”.

Dus nu verlies ik van een vrouw en een man met een baard?

Koos Moerenhout

Halverwege de avond werd de geschiedenis van de ploegleiderswagen fraai in beeld gebracht met een uitgebreide fotoserie. Ondertussen werden de toegestroomde wielerliefhebbers getrakteerd op de muzikale ondersteuning van de band Black Hat White Hat.

Naast alle ploegleiders die er te gast waren, vertelde ook Piet Rooijakkers als expert op gebied van Research & Development bij Team DSM-Firmenich-PostNL zijn verhaal. Met een inkijkje in zijn functie passeerden enkele nieuwe snufjes van het professionele wielerteam de revue. Behalve zijn verhaal over een zelf ontworpen dicht achterwiel konden de bezoekers vanaf de tribune zelf voelen hoe de veiligste wielerkleding van de wereld aanvoelt.

De volgende editie van De Wielerklassiekers zal zijn op de dinsdag na Parijs-Roubaix, dat door spreker Piet Rooijakkers wordt bestempeld tot ‘WK voor mechaniekers’, vanwege de enorme klappen die het materiaal te verduren krijgt op de Frans kasseien. Hoe deze avond er op 9 april 2024 precies uit zal gaan zien wordt later bekend gemaakt.

Door Ambassadeur Nienke
Ambassadeur van Wielercafes.nl

Deel dit bericht:

Facebook
X
WhatsApp
Email
Laatste stories
Andere stories

Andere stories

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.