Profwielrenners en koffie
- ,
- ,
Vlak voor vertrek, tijdens een koffiestop of aan het einde van je koffierondje. Koffie en wielrennen gaan vaak goed samen. Voor sommigen zorgt het voor een moment van rust en bezinning, anderen zien het vooral als sociaal moment. Even bijkletsen met de rest, de af te leggen route nog eens doornemen of alvast wat verwachtingen bij de anderen peilen.
Het drinken van een kop koffie is vaak een sociale aangelegenheid, net zoals wielrennen dat vaak is. En wat is dan een mooie plek om in wielersferen te genieten van een goede kop koffie? Precies, bij een wielercafé!
“Met een lekker bakkie blijf je toch 10 minuten langer aan tafel zitten dan met zo’n bakkie slootwater” (Tom Dumoulin)
De tekst gaat onder de foto verder
Ook voor professionele wielrenners is het koffie drinken vaak een belangrijk moment. “Met een lekker bakkie blijf je toch 10 minuten langer aan tafel zitten dan met zo’n bakkie slootwater”, aldus Tom Dumoulin. Dat hij niet de enige is die er zo over denkt bleek wel in 2018, toen het Nederlandse team zelfs haar eigen barista mee naar het WK in Innsbruck nam, zodat de renner en rensters niets tekort kwamen. Ook recreanten weten de weg naar een goede bak koffie vaak te vinden. Of dat nou aan de start of finish van een toertocht is, of tijdens een welverdiende pauze in een wielercafé. Een stevige bak koffie motiveert.
Volgens de voedingsexperts van Team Jumbo-Visma is het overigens niet de cafeïne zelf die zorgt voor een boost energie. Wanneer je koffie drinkt neemt de cafeïne namelijk de plek in van een stofje waardoor jij je moe voelt, genaamd adenosine. Hierdoor voelt iemand zich wakkerder en alerter waardoor die zich meer kan pushen. Dat komt op de fiets wel van pas!
Eigen koffie
Koffie maakt onderdeel uit van de cultuur van het wielrennen. Dat zie je bij wielrenners ook steeds vaker terug bij het leven na hun actieve profcarrière. In 2005 was het Fred Rodriguez die als een van de eerste oud-renners een eigen koffiemerk startte. Met verwijzing naar zijn bijnaam Fast Freddie zorgde hij onder de naam Fast Freddie’s Turbo Blend Coffee voor de koffie zoals hij het wilde hebben. Jaren later volgde meer wielrenners zijn voorbeeld.
De tekst gaat onder de foto verder
foto: Fiets.nl
foto: The Broomwagon
Nederlandse profwielrenners en hun koffie
In Nederland is het bekendste voorbeeld Laurens Ten Dam met zijn eigen Il Magistrale-koffie. Vele wielercafés gebruiken zijn bonen voor een kwalitatieve bak koffie. Bovendien bezoekt Laurens ook zelf met regelmaat een wielercafé, zoals bij de foto’s van Wielercafé Madmen te zien is.
Zijn oud-ploeggenoot Robert Gesink zorgt zelfs al tijdens zijn actieve profcarrière voor kwalitatieve koffie. Vanuit zijn eigen celeste-groene Piaggio Ape voorziet hij zijn collega-renners van koffie uit het high-end koffieapparaat. Inmiddels heeft zijn vriendin dit mobiele mini-wielercafé als eigen bedrijfje en is de driewieler met de naam Broomwagon een graag geziene verschijning bij menig (wieler)evenement.
Een boost energie, dat kun je wel gebruik als je een uur volle bak moet gaan. Veldrijder Gosse van der Meer weet daar alles van. Hij leerde koffie drinken tijdens zijn trainingsrondje door de Duitse grensstreek, vlakbij zijn huis. Waar zijn trainingsmaatje altijd stopte op een vaste plek voor een kop koffie, moest Gosse daar niets van hebben. Totdat je daar een tweede koffie gratis kreeg. Toch maar eens proberen. Om het weg te krijgen ging dit – zoals bij meer beginnende koffiedrinkers – gepaard met veel suiker. Nu, vier jaar verder, drinkt hij ’t liefst dubbele espresso. Zonder suiker. Zo heeft hij de geur en smaak van koffie ook steeds meer leren waarderen en belandde hij tijdens trainingen in de buurt van Groningen al enkele keren bij Wielercafé Spaak.
De tekst gaat onder de foto verder
foto: Madmen Bicycles and Coffee
foto: Instagram Gosse van der Meer
Een andere Nederlandse wielrenner die graag veel aandacht besteed aan het zetten van koffie is oud-Nederlands kampioen Ramon Sinkeldam. Met uiterste precisie weegt hij de koffiebonen tot op honderste gram nauwkeurig om de smaak van zijn koffie te perfectioneren. Een fijnproever én een kunstenaar als het om koffie gaat dus.
Ook de jongere generatie is niet vies van een bakkie pleur. Een van de Nederlandse verrassingen in de afgelopen Vuelta en Bora-renner Ide Schelling is een graag geziene gast bij wielercafé Lola in Den Haag. De leuke barista’s en huiselijke sfeer zorgt ervoor dat hij hier graag een koffiestop maakt. Het sociale karakter van zowel wielrennen als wielercafés wordt zichtbaar gewaardeerd.
Ook de toevoeging van een werkplaats waar kleine mankementen zo kunnen worden verholpen is voor Ide reden om Lola’s te bezoeken, zo laat hij ons weten. Ideaal als de service course nog ver weg is. Hij is overigens niet de enige profwielrenner die graag bij Lola’s binnenloopt. In Den Haag maken ze er namelijk inmiddels een sport van om meer renners op ‘The Wall of Coffee Pro’s’ te krijgen, zoals Dylan van Baarle en Ide Schelling hieronder.
– Update 23/12 –
Sinds deze zomer perfectioneert ook Mathieu van der Poel zijn kopjes koffie. ’t Liefst met volle haver-barista-melk, als een echte barista in opleiding. Hij vertelt hierover tijdens een interview met Sporza. Bekijk hier het hele interview.
De tekst gaat onder de foto verder
foto: Instagram Lola Bikes & Coffee
foto: Lola Bikes & Coffee
Het moge duidelijk zijn. Wielrennen en koffie is een steeds vaker genoten combinatie. Zou dat de belangrijkste reden zijn dat het aantal wielercafés de laatste jaren zo enorm oploopt? Ik hoor graag welke profwielrenner(s) jij gespot hebt bij één van de wielercafés. •
Deel dit bericht:
Deel dit bericht: