foto: Gravel Championships Flanders

5-6 oktober: WK Gravel in Vlaanderen

Laatste update: 7 oktober 2024, 00:09 uur
Laatste update: 7 oktober 2024, 00:09 uur

In het weekend van 5 en 6 oktober 2024 wordt het 3e wereldkampioenschap gravel verreden in de omgeving van Leuven, België. Meer dan 2.500 gravelbikers van over de hele wereld zullen strijden om de regenboogtrui. Deze discipline van het wielrennen waarbij voornamelijk wordt geracet op onverharde paden is afgelopen jaren ongekend populair geworden. Steeds meer (voormalig) toppers uit de World Tour wagen ook zich aan een onverhard avontuur. Lees snel verder voor de beste tips om dit gravelspektakel vanuit een wielercafé te beleven!

Programma en parcours

De renners starten in Halle en eindigen in Leuven, waarbij ze door de Brabantse Wouden rijden, een uniek gebied met oude bossen, open landschappen en uitdagende gravelwegen. Kenmerkend zijn de zandstroken en de pittige hellingen in oude hollewegen, die diep in het landschap gesleten zijn. Sinds 2023 vormen het Hallerbos, Zoniënwoud, Dijlevallei en Meerdaalwoud samen het Nationaal Park Brabantse Wouden, vanwege hun bijzondere natuurhistorische waarde. Het gebied was eerder ook het decor voor het BK en EK Gravel in 2023.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Gravel Championships Flanders

Op 4 oktober is een grondige voorverkenning van het parcours gereden door de Nederlandse ploeg onder aanvoering van Laurens ten Dam, deelnemer/bondscoach. De rit is afgesloten met een gezamenlijke barbecue en er is uitvoerig voorbeschouwd op de winkansen voor TeamNL.

De dames elite starten op zaterdag 5 oktober als eerste om 12.00 uur ‘s middags. Hierna zullen de leeftijdsgroepen om de paar minuten vertrekken. De heren elite starten op zondag 6 oktober wederom als eerste om 12.00 uur ‘s middags. Afhankelijk van de categorie worden 0, 1 of 2 lokale rondes in Leuven verreden. Bij het vertrek in Halle, de officiële fanzones langs het parcours en bij de lokale omloop in Leuven is het mogelijk om de renners van dichtbij te zien passeren.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Gravel Championships Flanders

foto: Gravel Championships Flanders

Falco

Bij Falco in Halle, de startlocatie van het WK Gravel, wordt uitgepakt met een driedaags gravelfeest onder de naam Gravelplaza. Er is een uitgebreid programma met verschillende graveltochten op vrijdag 4 oktober. Op zaterdag en zondag wordt vanaf 14.00 uur ‘s middags de race live op groot scherm uitgezonden. Op zondagochtend wordt om 11.00 uur de frituur aangeknipt voor echte Vlaamse frieten. Ook aan de kleine gast is gedacht: bij Gravelplaza is entertainment voor de kinderen voorzien.

De tekst gaat onder de foto verder

foto: Falco Cycling.club

Den trap in de boter

In Sint-Pieters-Leeuw kun je zowel op zaterdag als zondag tussen 12.00 en 13.00 uur de renners zien passeren bij de VRT-mast, op slechts een paar minuten wandelen van wielercafé Den trap in de boter. Dit café, dat een jaar geleden werd geopend, kijkt terug op een succesvolle start. Vaste gasten en lokale fietsgroepjes gaan voor beleving en weten dit wielercafé goed te vinden.

Wij spraken eigenaar Bert in aanloop naar het WK Gravel. Hij vertelde ons dat ook tijdens het WK Gravel veel trouwe bezoekers worden verwacht. Bijzonder is dat een groep wielerfans uit Canada naar Sint-Pieters-Leeuw komt om het WK van dichtbij mee te maken en dat zij worden ondergebracht bij vaste gasten van Den trap in de boter. Mooi om te zien hoe de wielersport verbindt!

Vanaf 14.15 uur begint de uitzending van de koers op groot scherm. Het terras is geopend en er wordt ook buiten bediend tijdens de race, maar binnen is het wel warmer. Naar verwachting wordt het zo’n 15 graden komend weekend, dus het kan geen kwaad om een extra laagje aan te trekken of een plekje aan de bar op te zoeken.

De tekst gaat onder de foto verder

Soigneur

Afgelopen augustus is in Leuven een nieuwe hotspot geopend voor wielerliefhebbers: Café Soigneur. Bij deze nieuwe horecazaak geniet van je van koffiespecialiteiten en worden alle grote wielerwedstrijden live uitgezonden. Ook is er een terras ingericht op het vernieuwde Pater Damiaanplein. Dit wielercafé bevindt zich op loopafstand van de lokale ronde door Leuven. Wie weet wordt de finale hier voor je neus beslist. Wij gaan binnenkort ook zeker een kijkje nemen bij Café Soigneur.

De tekst gaat onder de foto verder

Zak jij dit weekend af naar Vlaanderen om het WK Gravel van dichtbij mee te maken? Deel de sfeer met ons via Instagram of Facebook @Wielercafes!

Deel dit bericht:

Facebook
X
LinkedIn
WhatsApp
Laatste nieuws

Deel dit bericht:

Vergelijkbare nieuwsberichten

Laatste nieuws

Contact

Door bovenstaand contactformulier te verzenden geef je toestemming om de ingevoerde gegevens te verwerken en mogelijk te gebruiken om contact met je op te nemen. Meer informatie

Wielercafes.nl maakt gebruik van cookies

Door verder te gaan ga je akkoord met ons cookiebeleid.
Meer uitleg vind je in de Privacyverklaring.