50 x Podcast over wielrennen
- ,
- ,
Het aantal podcasts is in coronatijd enorm toegenomen. Hierin zijn de podcasts over wielrennen zeker niet achtergebleven. Er zijn zelfs vier wielercafés die hun eigen podcast hebben. Tijd om die te introduceren.
4 wielercafés met een eigen podcast
Voor wie nog niet helemaal bekend is met een podcast een korte uitleg. Een podcast is een audio-uitzending op het internet waarbij vaak een bepaald onderwerp wordt besproken. Zo zijn er dus ook podcasts over wielrennen en wat fanatieke fietsers bezig houdt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan fietsonderhoud, Bikepacken en de grote rondes zoals de Tour de France. Door telkens weer nieuwe afleveringen te maken en actuele onderwerpen te bespreken zijn podcasts erg gewild onder fietsers en wandelaars. Tijdens het sporten kun je zo luisteren naar jouw favoriete onderwerp.
Tijdens een bezoek aan een wielercafé merk je ‘t vaak al zodra je in gesprek raakt met een andere wielerliefhebber. Er zijn tig onderwerpen binnen de wielersport om over te praten en door de passie voor deze sport raak je er beiden waarschijnlijk voorlopig ook niet over uitgepraat. Daarom besloten ook de volgende vier wielercafés om hun eigen podcast te beginnen. Onder deze vier wielercafés vind je een lijstje terug met alle andere podcasts over wielrennen.
1. Grupetto (Parijs is nog ver)
De naam van de podcast van het wielercafé uit Doetinchem is Grupetto, wat een Italiaanse vertaling voor het Nederlandse wielerbegrip ‘de bus’ is. Hiermee wordt de groep renners bedoeld die niet mee kan in de bergetappes en gezamenlijk in een rustiger tempo naar de finish fietst. De eerste aflevering van deze podcast is in april 2020 opgenomen door de eigenaar van wielercafé Parijs is nog ver Gerrit Geuvers en enthousiaste wielervolger Arno Daleman. Later wordt ook oud-profwielrenner Jelle Nijdam een vaste spreker in de serie audiofragmenten en schuift ook amateurwielrenner Jesse Reith regelmatig aan.
De tekst gaat onder de foto verder
In deze podcast worden zowel het profwielrennen als onderwerpen van de gemiddelde amateur wielrenner besproken. Een terugkerend thema in deze podcast is de Achterhoek. Niet alleen de wielerpodcast Grupetto is gevestigd in deze streek, maar ook vele (oud-)renners die worden besproken en regelmatig te gast zijn komen hier vandaan. Zo schuiven onder andere Jumbo-Visma talent Gijs Leemreize en oud-wereldkampioen veldrijden Joris Nieuwenhuis aan in deze podcast.
De tekst gaat onder de foto verder
foto: Theo Kock
Wielercafes.nl
De podcast heeft zichzelf twee doelen gesteld: de Achterhoekse renners in beeld brengen en de mooiste routes in de regio vinden en bespreken. En daarnaast vult de podcast zich gemakkelijk met het enthousiasme en de koerspraat van de sprekers. Ben jij benieuwd of ze dit al is gelukt? Beluister de podcast Grupetto dan via Spotify of Apple.
2. Opkopcast (Vanmark)
In Friesland is ‘t Mark Kornet van wielercafé Vanmark in Joure die in februari 2021 begon met een eigen podcast. Voor de naam van deze podcast is gekozen voor een subtiele verwijzing naar de zelfgebrande OpKop Koerskoffie.
In deze podcast vertellen wielercafé-eigenaar Mark en professioneel speedskater Rem de Hair over hun eigen ervaringen in de wielersport. Ook komen er gasten uit verschillende hoeken van de wielersport langs om te vertellen over hun plezier op de fiets, hun koffievoorkeuren en voor welk evenement ze aan ‘t trainen zijn.
Na een pauze van acht maanden kwam de Opkopcast podcast in het najaar van 2021 weer helemaal terug. In november kwam namelijk de vierde aflevering online. En die pauze had een mooie reden..
Benieuwd naar de Opkopcast? Beluister de afleveringen dan via Spotify en Apple of bekijk deze podcast via Youtube.
Update: Vanmark is sinds 2024 geen wielercafé meer. Eigenaar Mark focust zich inmiddels volledig op de verkoop van koffie.
De tekst gaat onder de foto verder
3. Koerstrui (De Musette)
Wanneer een koers wordt verreden door 200 renners heeft deze koers achteraf vaak ook 200 verschillende verhalen. Dat maakt de wielersport zo mooi om over te praten, iedereen heeft zijn eigen versie en eigen verhaal. Deze verhalen komen in wielerpodcasts vaak terug door verhalen van hobbyisten, maar soms door bekenden uit de wielersport. Gastheer Ruben van Gucht, bekend als Sporza-presentator, gaat sinds het voorjaar van 2022 in de podcast ‘Koerstrui’ het gesprek aan met bekende namen uit de wielerwereld. Deze podcast wordt opgenomen bij wielercafé De Musette in Antwerpen en brengt hier unieke verhalen achter de verschillende koerstruien ten gehore.
De tekst gaat onder de foto verder
4. The Creative Cyclist Podcast (Le Coffee Ride)
Ook in België is er een wielercafé met een eigen podcast: Le Coffee Ride uit Coo (Gemeente Stavelot). Deze Engelstalige podcast volgt de reis van het wielercafé en haar gasten. Hierdoor komen er vele soorten gasten op bezoek zoals ondernemers, ambassadeurs, wereldreizigers, fotografen en recreanten. Alles staat hier in het teken van ‘t inspireren van hun luisteraars.
De tekst gaat onder de foto verder
❤️ Andere podcasts over wielrennen
Ben je op zoek naar nog meer podcasts over wielrennen? Dan hebben we speciaal voor jou hieronder een lijstje met podcasts over wielrennen, inclusief onze aanraders.
Nederlandstalig:
- 50 jaar Radio Tour de France (NPO Radio 1)
- Arriere de la course (Michiel Beemster, Wilco Kenter en Peter Koning)
- Beter Worden Podcast (Laurens ten Dam, Jim van den Berg en Stefan Bolt)
- Crotcast (Maarten Ducrot)
- Cycloworld (Herman, Frank en Herman)
- De Grote Plaat (John den Braber en Blaudzun)
- De Kermiskoers (Niels, Thijs en Ronald)
- De Koers is van ons (Nieuwsblad)
- De Koffiestop (Luca Van Boven, Ben Baele en Daan Vermang)
- De Kopgroep (Mart Smeets, Joost Vullings en Martijn Hendriks)
- De Muur (Benjamin de Bruijn)
- De Orde van de Gravelsnor (Stijn, Peter & Nils)
- De Proloog (NPO Radio 1)
- De Rode Lantaarn (Tim de Gier, Willem Dudok en Jonne Seriese)
- De Wielerredactie (NPO Radio 1 en NOS)
- De Spaak (NPO Radio 1)
- Doorgaans te snel (Edwin en Daniel)
- El Tarangu (VPRO)
- Enjoy the Distance (Rogelli)
- Fietsen natuurlijk (Marc Zijlstra en Ronald van Gimst)
- Fiets Podcast (Fiets)
- Grupetto (Parijs is nog ver)
- In het wiel (Thijs Zonneveld en Hidde van Warmerdam)
- Kan wel Janken (Josse Wester, Devin van der Wiel en Bas Tietema)
- Koerstrui (Musette)
- Koerswijven (Heleen en Tienke)
- Kop over Kop (Eurosport)
- Kroonieken (Eurosport)
- Live slow ride fast (Laurens ten Dam)
- Mapmeisters (Mattis Dielissen en Merijn Heijne)
- Pedaleurs (Maarten Visser en Robbert Flim)
- Radio Stelvio (Nico Dierickx)
- Speed on Wheels (Niki Terpstra en Rob van Gameren)
- Sporza Koers (Sporza Koers, Jonge Wolven en Sporza Tour)
- Stap Op Podcast (Marijs de Vries en Fleur van Dijk)
- Team Jumbo-Visma Podcast (Jumbo-Visma)
- The Women Peloton Podcast (Elke Bleyaert)
- Toch nog een Tour (NOS)
- Tour de Tijs (Tijs van den Brink)
- Tweewielers (Herman van de Zandt en Martijn Hendriks)
- Velofilie (Kamiel Reckman en Indeleiderstrui)
- Wat als? De Wielerpodcast (Niels van Ekeren, Jeffrey Wiese en Marnick Rekker vanuit De Proloog)
- Wuyts & Vlaeminck (Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck)
- Wielerflits Podcast (Maxim Horssels en Youri IJnsen)
Engelstalig:
- Bobby and Jens (Bobby Julich en Jens Voigt)
- BroomWagon (Stefano)
- Cyclingtips (Cyclingtips.com)
- Talking Luft (Life in the Peloton)
- The Cycling Podcast (Lionel Birnie, Daniel Friebe en Richard Moore)
- The Move (Lance Armstrong)
- The Recon Ride (Cosmo Catalano en Dane Cash)
- The Social Distance (George Bennett, Sam Bewley en Dan Jones)
- Velonews (Velonews.com)
Ken jij nog een andere gave podcast over wielrenner die je mist in dit rijtje? Laat het dan weten via één van onze social media-kanalen of stuur een bericht via contact. ♦
Deel dit bericht:
Deel dit bericht: